ATIK YAĞLARIN ZARARLARI – DÜNYAMIZ TEHLİKELİ BİR ZEHİRE HER GÜN MARUZ KALMAKTA
- Ülkemizde her yıl 1,5 milyon ton bitkisel yağ gıda amaçlı olarak kullanılıyor. Bu yağların kullanımı sonucunda yaklaşık 300 bin ton atık yağ ortaya çıkıyor.
- 1 litre bitkisel atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletmektedir.
- Denizlere, göllere ve akarsulara dökülen kullanılmış kızartmalık yağlar, su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler. Bu durum balıklar ve diğer canlıların ölümüne neden olur.
- Evsel atık su kirliliğinin %25’ini lavaboya dökülen kullanılmış kızartmalık yağlar oluşturur.
- Lavaboya dökülen kullanılmış atık yağlar, kanalizasyon sisteminin kullanılamaz hale gelmesine yol açmaktadir.
- Kızartma işlemi sırasında oluşan fiziksel ve kimyasal reaksiyonlar, yağda çok sayıda bozunma ürününün oluşmasına yol açar. Bu maddeler çevre ve insan sağlığına zarar vermektedir.
- Polar madde oranı 25’i aşmış bitkisel yağlar insan sağlığına zararlıdır. Bu özellikteki yağlar gıda zincirinden çekilmeli, atık olarak değerlendirilmelidir.
- Kullanılmış kızartmalık yağların, canlılar üzerindeki zararlı etkilerinden dolayı, yem ve sabun üretiminde kullanılması yasaktır.
- Geri dönüştürülemeyen bu atık yağlar bir içme suyu kaynağı olan yer altı sularının kirlenmesine sebep olmaktadır..
- Kullanılmış yağlar, biyodizel üretiminde kullanılabileceği gibi elektrik üretimi amacıyla geri kazanılabilir.